pinterest-site-verification=20fafbd976db5daf7ce9eda581891e52

Recept: Linzen met zoete aardappelen

linzen

Iedereen zou linzen in huis moeten hebben. In grote hoeveelheden en in alle varianten: rode, bruine, groene… Want ze kosten niets en je kunt ze eindeloos lang bewaren. Ze zijn lekker en gezond, zijn snel en makkelijk te bereiden en voor wie dat aangaat (0,25% van de bevolking écht en de rest voor de mode) passen linzen perfect in een glutenvrij dieet.

Ik heb ze altijd in huis. Omdat je er alle kanten mee uit kunt: curries, troostrijke rijst-linzen schotels, snelle hap tussendoor, stoofpotjes etc.) De meeste soorten hoef je echt niet van te voren te weken en de verschillende soorten varieren niet alleen in smaak maar ook in kooktijd. Dus toen mijn vegetarische zusje (Japanologe en yoga-docent in Zutphen) en m’n neefje kwamen eten was de vraag wat te koken snel beantwoord.

Het recept voor linzen met zoete aardappelen

olijfolie
2 tenen knoflook
750 ml groentebouillon (blokje of zelf gemaakt)
250 gr bruine linzen
2 zoete aardappelen (ongeveer 300 – 400 gram)
1 citroen
200 gr spinazie
1/4 theelepel cayennepeper
handje vol gehakte verse munt
150 gr feta

Bereidingstijd 35 minuten

Snijd de knoflook in plakjes en frituur ze in de olijfolie. Niet te bruin want anders worden ze bitter. Voeg dan de linzen toe en laat deze al roerend even meefruiten, zoals bij risotto. Dan de groentebouillon erbij en aan de kook brengen. Ik kies dit keer voor bruine linzen met een kooktijd van 30-45 minuten, rode linzen hebben een te korte kooktijd en zouden in dit gerecht tot pap worden gekookt.

Schil de zoete aardappelen en snijd ze in blokjes. Doe ze na tien minuten bij de linzen, die het meeste kookvocht al hebben opgenomen. Laat in totaal de de linzen 25 minuten en de aardappelen 15 minuten koken. Probeer te voorkomen dat ze te gaar worden. Zoete aardappelen worden ook wel yammen genoemd en zijn (in Amsterdam) bij de meeste supermarkts gewoon te koop.

Als de linzen en aardappelen beetgaar zijn, het sap en de zeste, de schil van de citroen, toevoegen samen met de gehakte spinazie, een flinke snuif cayennepeper en de verse munt. Alles door het linzenprutje roeren en even laten koken tot de spinazie is geslonken.

Voor het opdienen bestrooien met verkruimelde fetakaas en klaar. Zoet, zuur en hartig laten zich prima combineren met de aardse smaken van de linzen en de zoete aardappel. Probeer maar.

Auteur: bartjeboy

Writer, blogger, linkbuilder, seo professional and bmw nut. Maps lover at https://www.kaartenenatlassen.nl

3 gedachten aan “Recept: Linzen met zoete aardappelen”

  1. Ga nog meer recepten op m’n site zetten. Binnenkort in dit theater: variaties op tiramisu, en diverse curries, indonesische stoofpotjes en pasta’s… ja ja laat bartje maar schuiven in z’n knusse piet zwart-keukentje :-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *